Maliny – doskonały dodatek do deserów.

Idealnie sprawdzają się przy przeziębieniach.

U nas ostatnio królują maliny. Jako dodatek do deserów, składnik koktajli, lodów, naturalnych napoi. Zamykamy je również w słoikach. Jesienią i zimą soki z malin idealnie sprawdzają się przy przeziębieniach. 💪💪💪

Maliny są skarbnicą przeciwutleniajacą.

Jeżeli jakiś produkt pełni funkcje przeciwutleniające czyli inaczej mówiąc: antyoksydacyjne – oznacza, że zwalcza wolne rodniki tlenowe, które mogą przyczyniać się do rozwoju chorób i przyśpieszać procesy starzenia. Maliny w swoim składzie posiadają mnóstwo substancji, które działają antyoksydacyjnie. Należą do nich wspomniane polifenole (kwasy fenolowe, flawonoidy, flawonole, antocyjany), witamina A i C, tokoferole, karotenoidy, kwasy organiczne, wapń czy selen. Dzięki obecności tych wszystkich składników maliny poza wspomnianymi właściwościami mają działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe oraz przeciwnowotworowe.

Zapobiegają uszkadzaniu tkanek organizmu poprzez hamowanie powstawania wolnych rodników. Co ciekawe wysokie spożycie warzyw i owoców bogatych w flawonoidy, równa się z mniejszą zachorowalność na chorobę niedokrwienną serca, a kwas elagowy należący do kwasów fenolowym, ma bardzo silne właściwości przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe, dzięki czemu maliny i przetwory z malin (np. sok, syrop) mogą być polecane w przeziębieniach.

Maliny, ze względu na to, że razem z innymi owocami jagodowymi charakteryzują się wysoką zawartością antyoksydantów, mają bardzo ważne miejsce w popularnej diecie MIND.

Dieta MIND to zalecany sposób żywienia w prewencji chorób neurodegeneracyjnych, np. choroby Alzheimera. Zawartość witamin w malinach jest na bardzo wysokim poziomie. Witaminy w malinach to przede wszystkim witaminy A, E, C i witaminy z grupy B (B1,B2,B3,PP). Każda z nich ma ważny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego zapobiegając rozwojowi przeziębień. 100 g malin spełnia zapotrzebowanie na witaminę C w 35-42% ! Garść malin to 70g. W sezonie letnim nie trudno zjeść taką porcję, dzięki czemu zapotrzebowanie na witaminę C na pewno jest spełnione. (Źródło: schroniskobukowina.pl)

Zachęcamy do spożywania!

Pozdrawiamy

Kolorowesmaki.pl